GeoStruiners

Grottendagje

Na ons “stadstripje” in Crest was het weer tijd voor wat anders. Op onze verlanglijst stonden ook nog 2 grotten. Deze moesten op een dag gedaan worden dat het niet zo warm was in verband met de hond. Zij kon dan mooi bij de tent blijven. En het kon niet op maandag, dan was een er van gesloten. Dus vandaag was een perfecte dag! We begonnen met de grot die het dichtste bij lag namelijk Grotte de la Luire. Deze was niet echt toeristisch en waren we zelfs aan voorbij gereden omdat we druk zaten te kakelen in de auto. We mesten even keren om de juiste ingang te vinden. Deze ging behoorlijk omhoog en vervolgens kwamen we bij de parkeerplaats aan. We waren precies op tijd voor de rondleiding. Pijpen aan de broek ritsen en jassen aan, want het is behoorlijk koud in de grot. Deze was 7 graden boven nul, dus best een verschil met de temperatuur buiten. We hadden een leuke gids. Een wat oudere man die ook wat Engels sprak. Aan onze bonjour was weer te horen dat we niet uit deze conterijen komen, dus vroeg hij of Engels oke was. Gelukkig maar, want ik kan er geen pindakaas van maken als die Fransen een heel verhaal ophangen.


We begonnen de tour met het draaien van een kaarsje. Dit is een lapje kaarsvet, dat draai je om een lontje. Dan heb je een soort waxinelichtje. Deze neem je weer mee in een lantaren de grot in. Echt super leuk, al die lantarens!

Het verhaal was ook erg gaaf! De grot loopt regelmatig onder water en is niet te voorspellen. Dat had wel wat, als je daar dan loopt. Alex was weer helemaal van de foto’s en het filmen! Hij liep steeds als laatste in de rij om alles zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

We liepen van de ene grot de andere in en steeds deed de gids het licht achter hem uit. Op een bepaald moment was iedereen bij elkaar behalve Lex, die liep nog druk in zijn uppie te filmen. De gids keek achterom en zag niemand meer. Maar in plaats dat hij doorliep deed hij het licht uit. Je hoort mij ook aan het eind van het filmpje zeggen: “Oh no, he is taking pictures!!” Hilarisch natuurlijk! Lex was zoek!

Na een uurtje was de rondleiding afgelopen en gingen we op naar de volgende. De volgende lag 40 minuten verderop, namelijk Grotte de Chorange. Deze was heel toeristisch. Het was veel grootser opgezet en veel drukker. Hier kregen we een Nederlands tekst mee voor onderweg en daar moesten we het eigenlijk mee doen. De gids sprak Frans en Engels maar er kwam geen Engels woord aan te pas tijdens de rondleiding. Hij kon zich wel heel goed verstaanbaar maken ten op zichtte van een paar irritante Joegoslaven. Maar goed, de grot zelf was wel prachtig! Deze was erg mooi verlicht, het zag er indrukwekkend uit. Aan het eind kregen we een lichtshow met muziek, ook erg mooi.

Wat ik ook fascinerend vond aan deze grot, waren de Olmen die er leven. Dit zijn salamanders die behoren tot de troglobiete amfibieƫn. Ofwel dieren die uitsluitend in een grot leven en dus niet kunnen zien en horen en helemaal doorschijnend zijn.

Uiteindelijk waren het 2 hele verschillende grotten, beide erg leuk om gezien te hebben.

Terug moesten we de Col de Rousset weer over. Vlak voor de Col stopte Alex ineens, nu was het mijn beurt om te rijden. In de bergen had ik nog niet gereden. Nou daar ging ik dan, echt net een kartbaan. Super vet met een grote smile op mijn gezicht nam ik de haarspeldbochten met aanwijzingen van Alex. Echt geweldig!! Nooit verwacht dat ik dat zo leuk zou vinden!! Ik had altijd wel gedacht dat ik het zou durven, maar je weet nooit hoe het in het echt is. Was dit laatste mijn momentje?? Ja zeker wel!! Deze vakantie is een grote verlanglijst, waar heeeel veeeeel van wordt afgevinkt!!….

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.